Cryosauna. Μεγάλα οφέλη για το σώμα σε ελάχιστο χρόνο

Χριστίνα Μπλιούρα - Αισθητικός, Euphoria Center Ιωάννινα

Χριστίνα Μπλιούρα

Αισθητικός, απόφοιτος του τμήματος Αισθητικής του ΑΤΕΙΘ

/
/
Cryosauna. Μεγάλα οφέλη για το σώμα σε ελάχιστο χρόνο

Share Post:

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο από αθλητές όπως ο Ρονάλντο, ο Τσιτσιπάς καθώς και πολλοί άλλοι διάσημοι να κάνουν χρήση της κρυοσάουνας. Βέβαια, μόνο στο άκουσμα του κρύου, δημιουργείται μια αίσθηση φόβου. Οπότε τι είναι τελικά η κρυοσάουνα;

Cryosauna Space cabin - Center, Ιωάννινα - Κέντρο αισθητικής

Τι είναι η μέθοδος CRYOSAUNA;

Είναι μια ασφαλής και γρήγορη μέθοδος, διαρκεί μόλις 3 λεπτά, κατά την οποία εφαρμόζονται στο σώμα μας πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει αποδειχθεί κλινικά πως επιταχύνει τη φυσική διαδικασία αποκατάστασης του σώματος ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την συνολική υγεία και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τις θεραπευτικές δυνάμεις του κρύου για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Η σύγχρονη «Ολόσωμη Κρυοθεραπεία» ή αλλιώς «Κρυοσάουνα» βασίζεται στην μέθοδο του Ιάπωνα Ιατρού Yamaguchi, ο οποίος το 1978 άρχισε να εφαρμόζει θεραπείες ψύξης μικρής διάρκειας για αποκατάσταση από πόνους αρθρίτιδας.

Πως δρα;

Η κρυοσάουνα  στηρίζεται στο υγρό άζωτο, το οποίο στην διάρκεια της συνεδρίας αεριοποιείται. Είναι ένα στοιχείο απόλυτα ασφαλές, αφού ο αέρας που αναπνέουμε αποτελείται από 78% άζωτο. Με την έναρξη της θεραπείας, η θερμοκρασία αρχίζει να μειώνεται από -120 Co έως -170 Co. Η επιδερμίδα μας αρχίζει να παγώνει, χωρίς να παγώνει το σώμα μας, γιατί το ποσοστό υγρασίας είναι 0%. Ο εγκέφαλος αντιλαμβανόμενος τη πτώση της θερμοκρασίας θέτει στο σώμα μας τις παρακάτω διαδικασίες.

  • Αυξάνει την αιμάτωση σε όλα τα ζωτικά όργανα
  • Εκκρίνεται από την υπόφυση ντοπαμίνη, ένζυμα, αδρεναλίνη και ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά αντιφλεγμονώδη του οργανισμού μας.
  • Διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου στο συνδετικό, στις αρθρώσεις και στο δέρμα.
  • Όταν βγούμε από την κρυοσάουνα δημιουργείται έντονη υπεραιμία σε όλο το σώμα και το αίμα έχει οξυγονωθεί και έχει εμπλουτιστεί με πολύτιμα συστατικά, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και είναι φρέσκο και καθαρό.

Η μικρής διάρκειας έκθεση του δέρματος (επιδρά έως 0,5 mm βάθος) στην κρυοσάουνα, ενισχύει τον μεταβολισμό, μειώνει το άγχος και την κούραση, βελτιώνει τον ύπνο και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πως περιγράφεται μια συνεδρία;

Ο πελάτης εισέρχεται στο θάλαμο, φορώντας ειδικά υποδήματα. Η καμπίνα γεμίζει με μίγμα αερίου αζώτου και ατμοσφαιρικού αέρα. Η διάρκεια της πρώτης συνεδρίας είναι έως 90 δευτερόλεπτα. Η διάρκεια κάθε επόμενης συνεδρίας αυξάνεται κατά 30 δευτερόλεπτα, με μέγιστο τελικό χρόνο θεραπείας τα 3 λεπτά. Ο χειριστής δεν φεύγει ποτέ από το δωμάτιο κατά της διάρκεια της συνεδρίας και ελέγχει την κατάσταση του πελάτη, Μετά την θεραπεία ο πελάτης ντύνεται και φεύγει μετά από 10 λεπτά.

Πως θα αισθανθώ μετά την συνεδρία;

Μετά την κρυοσάουνα έχετε την αίσθηση ευφορίας και ευεξίας. Σε κάθε συνεδρία το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, γνωστές ως ορμόνες της χαράς και της καλής διάθεσης. Η τακτική χρήση της κρυοσάουνας παρατείνει την διάρκεια της ευεργετικής της επίδρασης και της ενέργειας που προσφέρει.

Πως θα αντέξω τις χαμηλές θερμοκρασίες;

Το σώμα δεν παγώνει στην πραγματικότητα «δημιουργείται» μόνο η αίσθηση του κρύου. Ο αέρας είναι τελείως ξηρός, πράγμα που καθιστά την διαδικασία απροσδόκητα άνετη

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω;

Προτεινόμενος αριθμός συνεδριών είναι 20-25 ανάλογα με την ανάγκη και επανάληψη κάθε 6 μήνες. Αρχικά ξεκινάμε τις πρώτες συνεδρίες ανά δύο ημέρες τις πρώτες δύο εβδομάδες και μετά προτείνονται δυο συνεδρίες την εβδομάδα.

Επομένως η κρυοσάουνα αποτελεί μια πολύ γρήγορη θεραπεία η οποία μπορεί να είναι μικρής διάρκειας αλλά τα οφέλη της είναι μεγάλης σπουδαιότητας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι χωρίς φάρμακα έχει σημαντική επίδραση στον πόνο, στα οιδήματα και σε πολλές δερματικές παθήσεις! Η κρυοσάουνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων των μεγάλων αθλητών! Γιατί να μην είναι κομμάτι και της δικής σας;