Μύθοι και πραγματικότητα για τα laser αποτρίχωσης.

Χριστίνα Μπλιούρα - Αισθητικός, Euphoria Center Ιωάννινα

Χριστίνα Μπλιούρα

Αισθητικός, απόφοιτος του τμήματος Αισθητικής του ΑΤΕΙΘ

/
/
Μύθοι και πραγματικότητα για τα laser αποτρίχωσης.

Share Post:

-Ο Αλεξανδρίτης είναι το καλύτερο laser!

-Τα διοδικά laser είναι όλα το ίδιο και λιγότερο αποτελεσματικά απο τον Αλεξανδρίτη!

-Με το laser θα απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε 6 συνεδρίες για πάντα!

 

Τελικά τι ισχύει από τα παραπάνω και τι όχι για τα laser αποτρίχωσης;

Ποιο laser είναι το καλύτερο για αποτρίχωση;

Είναι τελικά ο Αλεξανδρίτης το καλύτερο laser;

Καταρχάς, laser όλων των ειδών, όπως και Αλεξανδρίτη, μπορούν να έχουν και τα κέντρα αισθητικής, εφόσον εδώ και 5 χρόνια θεωρείται νόμιμα αισθητική πράξη και όχι ιατρική.

Έχει επικρατήσει βέβαια να υπάρχουν κάποια μοντέλα μόνο σε δερματολόγους και πλαστικούς λόγω όμως συμφωνιών και μονοπωλίων.

Επίσης, κάτι πάρα πολύ σημαντικό που ο κόσμος δεν γνωρίζει, είναι ότι ο Αλεξανδρίτης αναφέρεται στο μήκος κύματος του φωτός και όχι στο μοντέλο. Επομένως υπάρχουν μηχανήματα που είτε δίνουν βολές εξ επαφής, είτε χρειάζονται gel κατά την εφαρμογή κτλ. Όλα όμως πρέπει να εκπέμπουν στα 755nm.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα του Αλεξανδρίτη, μπορείτε να ανατρέξετε σε επιστημονική έρευνα από γερμανικά πανεπιστήμια βασισμένη σε νούμερα. Μπορείτε να τη διαβάσετε στα αγγλικά εδώ.

Στην έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ως προς την απώλεια της τριχοφυΐας και τη μονιμότητα, μετά από 6 συνεδρίες, καλύτερο laser είναι το διοδικό με μικρή όμως διαφορά από τον Αλεξανδρίτη. Επίσης η αποτελεσματικότητα και στα 2 είδη laser είναι κοντά στο 75% μετά από 6 συνεδρίες. Επομένως με βάση τα παραπάνω δεδομένα της γερμανικής έρευνας καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο Αλεξανδρίτης είναι το καλύτερο laser. Τα ίδια ποσοστά αποτελεσματικότητας έχει αναρτήσει στο site της και η μεγαλύτερη κατασκευάστρια laser Αλεξανδρίτη.

Είναι όλα τα διοδικά  laser ίδια;

Καταρχάς, τα διοδικά laser εκπέμπουν είτε στα 808nm, είτε στα 810nm. Στα διοδικά laser πολύ σημαντική είναι η οπτική ισχύς ανά cm2 της κεφαλής. Βέβαια, πολλά δερματολογικά κέντρα ή κέντρα αισθητικής διαφημίζουν ότι έχουν  laser υψηλής ισχύος πχ με 2500 ή 5000 watt ανά cm2 κεφαλής, ενώ στην πραγματικότητα αυτή είναι η ισχύς του μηχανήματος.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι και το μέγεθος της κεφαλής σε σχέση με την ισχύ. Όσο μεγαλύτερη είναι μια κεφαλή διοδικού, πχ πάνω από 1,1 με 1,2 cm2, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάθλαση. Αυτό σημαίνει ότι το  laser χτυπά 100% το φως στο κέντρο της κεφαλής, αλλά είναι πιο αδύναμο στις άκρες της, με αποτέλεσμα να μην είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα. Βέβαια, τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα αυτό.

Τελειώνουμε όντως στις 6 συνεδρίες με το laser;

Η φράση αυτή με τα παραπάνω αποτελέσματα της γερμανικής έρευνας είναι αναληθής και όποτε την ακούμε θα έπρεπε να μας προβληματίζει για τον επαγγελματισμό του χώρου από τον οποίο προέρχεται.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θα τελειώσουν στις 6 συνεδρίες, αλλά αποτελούν σπάνια φαινόμενα και όχι το γενικό μέσο όρο. Επίσης, όλα τα αποτελέσματα μελετών αναφέρονται κατά μέσο όρο, ένα χρόνο μετά την τελευταία συνεδρία. Επομένως, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός συνεδριών για το επιθυμητό αποτέλεσμα και φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το πώς ανταποκρίνεται ο κάθε οργανισμός στο laser.

Αυτό που είναι όμως σίγουρο είναι ότι μετά το πέρας των εφαρμογών, θα πρέπει να γίνεται μια συντήρηση κάθε 6-12 μήνες. Αν αυτό δε συμβεί, τότε το περιστατικό ανήκει στις εξαιρέσεις.

Επίσης, κάτι που πολλοί αμελούν είναι το γεγονός ότι ο οργανισμός μας με τα χρόνια μπορεί να παράγει νέα τριχοφυΐα. Μπορεί δηλαδή να έχουμε ξεμπερδέψει με την υπάρχουσα τριχοφυΐα, αλλά υπάρχει πιθανότητα οι ορμόνες μας να ενεργοποιήσουν άλλους θύλακες! Σκεφτείτε ότι στο πρόσωπο υπάρχουν περίπου 500-1000 θύλακες ανά cm2 και που φυσικά στις γυναίκες δεν είναι όλοι ενεργοί διότι διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν laser αλλά καθημερινό ξύρισμα!

Έτσι λοιπόν πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι από το παρόν αποτέλεσμα, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Αυτό οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν ειδικά στις περιπτώσεις που ξεκινάνε τις εφαρμογές laser άτομα που βρίσκονται στην εφηβεία.

Τα laser αποτρίχωσης έχουν δώσει πραγματική ανακούφιση στο πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Το γεγονός όμως ότι υπάρχει πληθώρα μηχανημάτων πρέπει να γεννά την ανάγκη στον υποψήφιο πελάτη να κάνει την έρευνά του και μετά να αποφασίσει σε ποιον χώρο θα απευθυνθεί.

Σαφώς, είναι σοβαρό δέλεαρ, κυρίως οικονομικό, η αποτελεσματικότητα σε 6 συνεδρίες, ανέφικτη όμως από την άλλη μεριά. Ας μην απογοητευόμαστε λοιπόν όταν ακούμε από επαγγελματίες αισθητικούς την αλήθεια με επιστημονικά αποτελέσματα για τον αριθμό των συνεδριών, όπως επίσης και τι να περιμένουμε κατά τη διάρκεια των εφαρμογών. Καλό το marketing και τα μεγάλα λόγια, αλλά στο βωμό του χρήματος δεν γίνεται να χαρακτηρίζεται «ιατρική», μια πράξη που είναι αισθητική και αφορά την ομορφιά!

 

Το κείμενο είναι βασισμένο σε άρθρο του Γιάννη Καπνίδη